Mielipidekirjoitukseni Länsiväylässä nuorten harrastusmahdollisuuksista Pohjois-Espoossa

20.03.2025

Länsiväylä julkaisi mielipidekirjoitukseni 19.3.2025. Kirjoitus on luettavissa täältä. Alla myös sama teksti:


Espoossa on tarjolla erilaisia mahdollisuuksia harrastamiseen, mutta kehä kolmosen ulkopuolisessa Espoossa vaihtoehtoja on vähemmän. Samalla julkiset liikenneyhteydet ovat heikommat, eikä raideliikennettä ole lähellä. Bussit, jotka vievät raiteiden ääreen kohtuullisessa ajassa, vievät Vantaalle ja sen raiteille.

Pohjois-Espoon keskuksessa, Kalajärvellä ei ole ollut talvisin luistelukenttää moneen vuoteen. Vuosien koulu-, päiväkoti- ja nuorisotilaprojekti on vienyt koululaisilta ulkoliikuntakentän. Alun perin uuden oli määrä valmistua syksyllä 2024, mutta nyt arvio on vuoden 2026 syksyllä. Kalajärven uusi koulu tuli käyttöön vuosi sitten, mutta koulun lähialue on ollut työmaa-aluetta pitkään ja osa lapsista on käynyt koko koulutaipaleensa työmaan vieressä. Ulkoilu- ja hiihtomahdollisuudet ovat hyvät, ja alueella on tekonurmi sekä skeittiramppi, mutta monet nuoret kaipaavat muutakin tekemistä.

Bussit, jotka vievät raiteiden ääreen kohtuullisessa ajassa, vievät Vantaalle ja sen raiteille.

Kalajärven ja Juvanpuiston nuorisotilat ovat auki keskiviikosta perjantaihin ja joka toinen lauantai, liikkuva nuorisotyö puolestaan jalkautuu kerran viikossa Pakankylän, Lahnuksen ja Karhusuon kouluille. Puskaradiossa on aina välillä juttuja, kuinka nuoriso kiipeilee Juvanpuiston lastentalon katolle ja vetää moporumbaa ympäri Pohjois-Espoota. Kalajärvelläkin on viime kuukausina kiivetty koulun katolle, rikottu paikkoja ja myös ala-asteikäiset lapset ja nuoret ovat kerääntyneet porukoihin, joissa käytetään vapea, mutta myös muita päihteitä. Tämä on huolestuttavaa, kuten myös se, että osa lapsista ei uskalla liikkua enää yksin vaikkapa leikkipuistossa iltaisin.

Osallisuuden edistäminen on niin kunnan kuin hyvinvointialueen vastuulla. Mahdollisuus osallistua ja löytää mielekästä tekemistä on avainasemassa sen edistämisessä, ja koulut, nuorisopalvelut, kirjastot ja harrastukset tarjoavat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Nämä palvelut voivat myös ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja tarvetta hyvinvointialueen palveluille, vaikka yhteistyötä tarvitaankin kunnan ja hyvinvointialueen kesken. Myös alaikäisten rikollisuus Länsi-Uudenmaalla, erityisesti alle 15-vuotiaiden osalta, on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Vuonna 2019 alle 15-vuotiaiden rikosepäilyjä oli 893, mutta vuonna 2023 luku oli jo 2106. Poliisipartiot vierailevatkin tänä vuonna useammin kouluilla ja koulujen ympäristössä.

Tarvitsemmekin lisää tekemisen mahdollisuuksia ja nuorisotyön resursseja Pohjois-Espoon lapsille ja nuorille, sillä alueelta ei ole helppoa liikkua kaupungin toiselle puolelle. Vaikka monella muullakin alueella nuorisotiloilla on samanlaiset aukioloajat, näiltä alueilta liikkuminen muualle on helpompaa. Tämän takia erityisesti Pohjois-Espooseen on panostettava.

Mirjami Tuomikoski, hyvinvointipalvelujen erikoissosiaalityöntekijä, johtava sosiaalityöntekijä, kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.)