Miksi sosiaalityön asiantuntemusta tarvitaan päätöksentekoon lisää?

Hyvää kansainvälistä sosiaalityön päivää!
Maaliskuun kolmas tiistai on kansainvälisen sosiaalityön päivä. Päivän tavoite on lisätä tietoisuutta sosiaalityön merkityksestä, sen tieteellisestä pohjasta ja käytännöistä, sekä puolustaa sosiaalisia oikeuksia ja ihmisoikeuksia.
Mitä sosiaalityön asiantuntijuus pitää sisällään?
Sosiaalityö perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon ja sosiaalityöntekijän ammatti pohjautuu yhteiskuntatieteelliseen koulutukseen, lainsäädäntöön, kansainvälisiin sopimuksiin, ihmisoikeuksiin ja eettisiin periaatteisiin. Sosiaalityön kansainvälinen järjestö IFSW (International Federation of Social Workers) määrittelee sosiaalityön akateemiseksi oppiaineeksi ja käytäntöpohjaiseksi ammatiksi, joka edistää sosiaalista muutosta, kehitystä, yhteenkuuluvuutta sekä ihmisten voimaantumista ja vapautumista. Sosiaalityön perusperiaatteet korostavat sosiaalisia oikeuksia, ihmisoikeuksia, yhteisöllistä vastuuta ja moninaisuuden kunnioittamista. Tavoitteena on parantaa ihmisten hyvinvointia ja vastata elämän haasteisiin.
Sosiaalityöntekijäksi valmistutaan opiskelemalla sosiaalityötä pääaineena yliopistossa. Laillistettu sosiaalityöntekijä on siis valtio- tai yhteiskuntatieteiden maisteri. Sosiaalityöntekijät tuntevat yhteiskunnan toimintamekanismit ja ymmärtävät, mitkä tekijät edistävät tai estävät hyvinvointia ja syrjäytymistä. Rakenteellisella sosiaalityöllä tuotetaan tietoa asiakastyöstä, sosiaalisista ilmiöistä ja niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tämän tiedon avulla voidaan kehittää palvelujärjestelmiä, ennaltaehkäistä sosiaalisia ongelmia ja edistää hyvinvointia.
Sosiaalityöntekijät ovat hyvinvoinnin asiantuntijoita, mutta siihen on vielä matkaa, että sosiaalityön asiantuntemus saisi ansaitsemansa arvostuksen osana sote-palveluja ja hyvinvointipalvelujen kehittämistä. On tärkeää, että sosiaalihuollon ammattilaiset uskaltavat tuoda esiin yhteiskunnallisia haasteita ja tuoda ääntä kuuluviin. Kansainvälinen sosiaalityön päivä onkin erinomainen tilaisuus nostaa sosiaalityön roolia ja käynnistää keskustelua sen merkityksestä – erityisesti näin aluevaalien alla!
Sosiaalityön ääntä tarvitaan lisää osaksi päätöksentekoa
Kansainvälinen sosiaalityön päivä muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on tukea sosiaalityön asemaa ja varmistaa, että sosiaalihuollossa on riittävästi asiantuntevia ammattilaisia tukemassa yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevia.
Sosiaalityöntekijöillä on hyvä ymmärrys siitä, miten ratkaisut vaikuttavat toisiinsa ja ihmisten arkeen. Me näemme työssämme, millaisia vaikutuksia sillä on, kun ei pääse sote-palveluihin ajallaan tai kun tiukat linjaukset sulkevat ihmiset palveluista ulos. Aluevaltuustoissa on paljon terveydenhuollon ammattilaisia, mutta vain vähän sosiaalihuollon asiantuntijoita. Meitä kuitenkin tarvitaan, jotta sosiaalihuollon asiantuntemus tulee varmasti esiin ja myös näkyy poliittisessa päätöksenteossa. Edelleenkin julkisuudessa aluevaalit ovat lähinnä terveysvaalit, joten meitä sosiaalityöntekijöitä, jotka myös tuovat sosiaalityön äänen kuuluviin eivätkä tyydy olemaan hiljaa, tarvitaan valtuustoihin ja lautakuntiin.